Subscribe Twitter Twitter

21 Kasım 2009

7 Fark: Türkiye & Rusya


  1. Rusya'da lig şampiyonları genelde Moskova'dan çıkarken, özellikle son yıllarda bu ezberi Zenit St. Petersburg ve Rubin Kazan bozdu. Türkiye'de ise 6 Trabzonspor şampiyonluğu hariç tüm birincilikler İstanbul'a gitti.

  2. Sovyetlerin ardından futbolda Rus devrimi, bir zamanlar Fenerbahçe'yi de çalıştırmış olan Guus Hiddink'in milli takımın başına geçmesiyle başlar. Türkiye'de ise bu yolda ilk adımları atanlar milli takımda Sepp Piontek ve Galatasaray'da Jupp Derwall olmuştur.

  3. Türk takımları Avrupa'daki ortalama futbolculara gereğinden fazla para verir (Matteo Ferrari, Güiza, Juanfran, Jardel vs...). Sonuç olarak özellikle büyük kulüpler sürekli yüksek borç içinde yaşar. Ruslar ise Türkiye'de kariyeri vasat giden oyuncuları yüksek ücretle transfer eder (Fatih Tekke, Gökdeniz, Hasan Kabze, Stepjan Tomas). Belini petrol krallarına bağladığı için çok da sorun yaşamaz.

  4. Türkiye'de Galatasaray'ın UEFA Kupası şampiyonluğuna kadar uzanan patlaması, uzun vadede tüm lige ve milli takıma yansıdı. Rusya'da ise milli takımla paralel olarak (biraz da parasal destek ile) CSKA Moscow, Zenit ve R. Kazan gibi takımlar ön plana çıktı.



  5. Rusların öyle ya da böyle bir Şampiyon Kulüpler Kupası ve son 5 yılda 2 UEFA Kupası şampiyonlukları var. Bizimse tek UEFA kupamız, Şampiyonlar Ligi çeyrek finalimiz ve Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı finalimiz var.

  6. Türkiye 2000'de UEFA Kupası şampiyonluğunun ardından 2002'de dünya 3.sü oldu ve "artık zirveye gidiyoruz" havası esti. Bu başarıyı artırarak devam ettirecek bir genç nesil varken plansızlık yüzünden bu fırsat değerlendirilemedi ve 2004'te Letonya önümüze engel koydu. Rusya ise CSKA ve Zenit'in UEFA şampiyonlukları sonrasında 2008 Avrupa Kupası'nda yarı finale çıktı. Bizimkinden de daha yetenekli bir jenerasyonu varken Slovenya'ya elenerek 2010'daki Güney Afrika biletini kaçırdı.

  7. Türkiye liginin toplam değeri yaklaşık 758 milyar €; bu da ortalama bir kulüp değerinin 42 milyar € olduğunu gösteriyor. Bu rakam, en değerli dört kulüp (sırasıyla Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor) söz konusuyken 100 milyar €'ya yükseliyor. Rus liginin toplam değeri ise 720 milyar € iken ortalama kulüp değeri 45 milyar €. İlk dört kulübe baktığımızda (yine sırayla Zenit, CSKA Moscow, Kazan, Spartak Moscow) ortalama değerleri 93 milyar €.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...