Subscribe Twitter Twitter

16 Aralık 2010

UEFA ve TV Yayınları


Platini UEFA'nın başına geçtiğinden bu yana sürekli bir 'eşitlik' ilkesi yürütüyor. Daha ilk günlerindeki kural değişikliğiyle Şampiyonlar Ligi'ni daha geniş bir çevreye yaymasının yanı sıra, nispeten zayıf liglerden daha çok katılımcının önünü açtı. Mayıs ayında da Financial Fair Play'i uygulamaya sokarak kulüplerin varlıklı kişiler tarafından aşırı avantajlı hale getirilmesini engellemeye çalıştı. Platini'nin son uygulaması ise, Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası eleme maçlarının yayın hakları ile ilgili.

Şu anda UEFA'ya üye olan her federasyon, bu iki kupanın eleme maçlarının ülke içindeki yayın hakkı anlaşmasını kendi yapıyor. Platini'nin henüz taslak aşamasındaki uygulaması ise, bu maçların hem yayın hakkı hem de pazarlama anlaşmalarını merkezi bir sistem üzerinden yürütmek. Havuzda toplanacak olan paranın ülkelere nasıl dağıtılacağı henüz bilinmiyor. Ancak kesin olan şu ki, büyük ülke federasyonlarının gelirlerinde bariz bir düşüş olacak ve daha zayıf olanların eli kuvvetlenecek. Mesela İngiltere'de FA, yayın hakları satışı ve sponsor anlaşmalarından yılda 183 milyon Pound elde ediyor. Bu miktarı korumak adına sonuna kadar lobi yapacakları su götürmez. Zira Wembley'i yenilemek için 300 milyon Pound kadar borca girdiler ve halen onu ödemekle uğraşıyorlar. Tasarı kanuna dönüşür ve ters bir dağılım sistemi uygulanırsa FA'in gelir kaynaklarını yenilemesi şiddetle gerekebilir.

İngiltere'yi örnek vermemin sebebi, bu konuda en çok gelir elde eden ve en iyi yönetilen ülke olması. Malum tasarının Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini net olarak bilemeyiz çünkü gelir rakamları elimizde yok. Avrupa'nın orta direk takımlarından biriyiz ve tasarının gelir dağılımı konusu şu an çok muğlak. Dolayısıyla dramatik bir gelir değişikliği beklemem açıkçası.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...