Subscribe Twitter Twitter

6 Aralık 2010

Burma United


Burma (diğer adıyla Myanmar); 50 milyon kadar bir nüfusu olan, yıllık 72 milyar $'lık milli gelire sahip, genellikle tarım ve  balıkçılıkla uğraşan, tam 48 yıldır askeri cuntayla yönetilen fakir bir Güneydoğu Asya ülkesi. Yıllardır düzgün  yönetilmeyen ülke gayet ciddi ekonomik ve sosyolojik sorunları üstüne bir de doğal afetlerle uğraşıp duruyor. Böyle bir ülkenin, yüzlerce Wikileaks belgesi arasından beni en çok şaşırtan habere imza atacağını aklımdan bile geçirmezdim. Meğer 2009 Ocak ayında cunta lideri Than Shwe, oğlunun da gaz vermesi sonucu bildiğimiz Manchester United'ı satın almayı düşünmüş! Hem de biçilen değerin gayet yakınlarında olan 1 milyar $'ı gözden çıkarmış. Ancak ülke o sıralar zaten hortum felaketiyle uğraşıyordu ve yardımlar rezalet derecesinde kötü organize ediliyordu. Bu miktar da zaten zordan öte durumdaki halkın ihtiyaçlarını gidermeye yetecek bütçeye denk geliyordu. 140 bin kişinin ölmesiyle sonuçlanan felaket, ülke içinde ve dışında şiddetli tepkilere neden olunca satın alma işi de yattı tabi!

Rüyanın gerçeğe dönüşmesinin zaten zor olduğunu söylemiyorum bile. Shwe'nin asıl amacı, halkın ilgisini süregelen politik ve ekonomik sorunlardan uzak tutmak. United meselesi yalan olunca da aynı yılın Mayıs ayında milli ligi faaliyete geçiriyor. Tabii bunun için de ülkenin zenginleriyle anlaşıyor, pardon onları 'ayarlıyor'. Her kodamanın bir kulüp kurmasını, onun tüm giderlerini karşılamasını, stad inşa etmesini falan istiyor. Karşılığında da maliyetleri karşılamak adına bu arkadaşlara işlerini yoluna koymak ve "kariyer" yapmak konusunda ekonomik destek veriyor.

Neyse, koskoca olmasa da bir ülkenin bir futbol kulübünü satın alma ihtimalini düşünmek bile ilginç. Rahmetli Bobby Robson Barcelona'ya "milli takım" yakıştırması yapmıştı ama ondan önce bu ütopyaya United ulaşabilirmiş demek ki!

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...