Subscribe Twitter Twitter

11 Aralık 2010

Nihayet Barça


Barcelona'nın bugüne kadar formasına reklam almaması sadece yalancıktan bir gösteriydi bana göre. Günün birinde mutlaka yıkılacak olan bir tabuydu ve yıkıldı. İş şov yapmaksa, 111 yıllık kulübün formasının kutsallığına leke getirmemek adına reklam almaması ilk bakışta takdir edilesi. Ne var ki futbol kulüpleri kapitalizm ile tanışalı o kadar da zaman geçmedi.

Tarihteki ilk forma sponsorluğu anlaşması 1979 yılında Liverpool ile Japon Hitachi markası arasında yapıldı. 80'lerde ise bu pazar canlanmaya başladı. Yani Barcelona veya herhangi bir kulübün "göğüs reklamı direnişinin" kökenine inmek için 111 yıl yerine sadece 30 yıl öncesine gitmek yeterli. Kaldı ki, o yıllardan bir süre öncesine kadar futbol kulüpleri, kendilerine forma sağlayan firmalara para ödüyorlardı. Sahada aslında onların reklamını yaptıklarını fark edip işi tersine çevirmek de biraz zaman aldı yani. Bir örnek daha vermek gerekirse, 1992'de Premier League kurulurken Rupert Murdock'ın TV yayın haklarını almak için ödediği ücret sadece 115 milyon pound idi. Yani şimdikinin neredeyse 10'da biri.


Yıllık geliri 400 milyon €'ya dayanmış bir kulübün yılda 30 milyon €'luk bir gelir kapısı yaratmış olması tam anlamıyla muazzam. Düşünün, tek bir imza ile gelirinizi tam %7,5 oranında artırıyorsunuz. Hele ki aynı zamanda 400 milyon € civarında bir borcunuz birikmişken... Üstelik Real Madrid'in 22, Man. United'ın 24, Milan'ın 12, Inter'in 9 milyon € aldığı ortamda bu 30 milyonu cebinize indiriyorsunuz. Tabii bu rakama ulaşırken "Barça formasındaki ilk reklam" olma unsurunun payı da yadsınamaz.

Laporta'nın o kadar borcu nasıl oluşturduğuna şaşırıyorum. Kulüp kendi futbolcusunu yetiştirebiliyor ve isteyince iyi rakama satabiliyor. Başarısı transfere bağlı değil yani. Gelir açısından da R. Madrid'in ardından dünya ikincisi üstelik. Laporta'nın o kadar parayı nereye saçtığını bilen varsa beni de aydınlatıversin...

Bu arada logo & forma uyumu açısından iyi bir seçim olduğunu söylemeden bitirmeyeyim...

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...