Subscribe Twitter Twitter

22 Aralık 2010

Guti'nin Noel Planı


Türkiye'de adamakıllı kaç tane spiker sayabiliyorsunuz? Ama marifeti öyle yırtınmak, sırf bağırıp çağırarak maça sözde heyecan katmak olmayacak. Maç anlatmanın yanında öyle her yanda direk bulamayacağınız bilgiler verecek, anlatımı zenginleştirecek ve en önemlisi gerektiğinde kendi yorumunu katabilecek. Türkiye gibi fanatizmden doğan baskının oldukça bol olduğu yerde ilk ikisini yapsanız bile üçüncüsünü yapmanız biraz sıkar. Bu arada fanatizmden kastım sadece taraftarlar, hatta ondan önce kulüp yönetimleri adına. Bu aşırı baskılı ortamda spiker olarak olaya kendi yorumunu dahil etmek hiç de kolay değil. Çünkü öyle sabit fikirli bir kesim var ki, ne deseniz sizi kulübünün karşıtı olarak görüveriyor. Ama aynı spiker bir Premier Lig maçı anlattığında onun aynı kişi olduğuna inanamıyorsunuz. Kurduğu cümleler bile daha rahat, daha samimi oluyor. Görüyoruz işte, Lig TV ve Spormax'in spikerliğini aynı kişiler üstleniyor.

Geçen hafta Melih Gümüşbıçak, Eskişehirspor karşılaşmasında kırmızı kart gören Guti için "Noel'de ülkesine erkenden gidebilmek için bilerek görmüş olabilir" gibi bir cümle kurmuştu. Bunun hakkında o zaman da yazasım vardı ama R. Wien ve bugünkü kupa maçını bekledim bilhassa. Guti ikisinde de ilk 11'deydi. Öncelikle Gümüşbıçak'ı cesaretinden dolayı tebrik etmek isterim. Her şeyden önce, ilk paragrafta bahsettiğim üzere anlatıma kendi fikrini katabildi. Ama sanki desteksiz oldu biraz... Evet bu fikir insanın aklına o anda gelebilir. Ama daha dur bakalım, 1-2 maç bekle ki gör bakalım Guti ne yapıyor? Nereye gidiyor, ne yiyip içiyor? Düşündüğünde haklıysan o zaman söylersin zaten. "Takım arkadaşlarını enayi yerine koydu" bile dersin çıkıp. Ama hiçbir dayanağın yokken fikrini anında açığa vurursan, malum baskıcı ortamda kendinde bulduğun yorum yapma cesaretini de çöpe atmış olursun.

Melih Gümüşbıçak'ın Türkiye'deki vasatın üstü spikerlerden biri olduğunu düşünürüm. Anlatımına hayran olmasam da işini en azından düzgün yapan biridir bana göre. Ama Beşiktaş taraftarı nezdinde kalitesini korumayı istiyorsa, hele ki bundan sonra da maç anlatımına fikirlerini dahil etmeyi düşünüyorsa Guti'ye karşı ufak bir özür borçlu.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...