Subscribe Twitter Twitter

28 Aralık 2009

Van der Sar'a Penaltı Atmak




2008 Şampiyonlar Ligi finalinde Chelsea ile Manchester United 90 dakika ve uzatmalar sonucu 1-1'lik eşitliği bozamamış, kazananı penaltılar belirlemişti hatırlayacağınız gibi. Aslına bakılırsa öyle göründüğü gibi basit bir penaltı çekişmesi değildi bu. Maçtan önce Chelsea teknik ekibi, Avram Grant'ın İsrail'deki bağlantıları sayesinde tesadüfen de olsa bir ekonomistten yardım alır. Bu arkadaş, ekonomi biliminde gayet önemsenen bir dal olan Oyun Teorisi konusunda uzmanlaşmıştır (bilmeyenler buradan öğrenebilir, özetle idare eder) ve bu doğrultuda penaltı atışları hakkında kapsamlı bir araştırmada bulunmuştur. Elindeki verilerin ufak bir kısmı, ona Man. Utd. kalecisi Van der Sar hakkında basit ama önemli bir bilgi verir. Buna göre Van der Sar, penaltıyı kullanan oyuncunun tercih ettiği ayağına bağlı olarak sağa veya sola atlar. Mesela penaltıcı sağ ayaklıysa, topu kalecinin sağına göndermesi daha kolaydır ve Van der Sar da penaltı atışlarında çoğunlukla buna göre hareket eder.

Videodan görüldüğü üzere tüm sağ ayaklı Chelsealiler, Van der Sar'ın beklediği üzere topu onun sağına nişanlamak yerine soluna yollarlar. Ünlü kaleci çoğunlukla ters tarafa atlar ve şaşırmıştır; karar vermekte zorlanır. Nihayet sol ayaklı Ashley Cole buna uymaz ve Hollandalı vuruşu kurtaracak gibi olsa da yine gol olur. Son penaltı vuruşunda Terry topun başına gelir. Adeta çalışılmış ve üzerine yemin edilmişçesine topu tekrar Van der Sar'ın soluna nişanlar. Kaleci yine ters tarafa yatmıştır ama ayağı kayan Terry'nin şutu direğe takılır ve seri penaltılara geçilir.

Altışar penaltı sonucunda eşitlik devam etmektedir. Chelsea'de penaltıyı gole çeviren tüm futbolcular, Cole haricinde Van der Sar'ı "ekonomist yardımı" sayesinde yanıltmıştır. Yedincilere geçilince Giggs görevini başarıyla yerine getirir ve sıra Maviler'in sağ ayaklı forveti Anelka'ya gelir. Muhtemelen o da çalışıldığı üzere kalecinin soluna nişan alacaktır ancak artık bunu bilen sadece o ve takım arkadaşları değildir. Van der Sar, 20 yıla yakın tecrübesi sayesinde durumu anlamış, çözüldüğünü öğrenmiştir. Anelka topun başına geldiği anda her zaman yaptığı gibi kollarını yana açar; fakat bu sefer sol eliyle kalenin sol köşesini işaret eder (videoda 4:10). Tıpkı "sen de bu tarada atacaksın değil mi?" dercesine... İşte kırılma anı tam da budur. Anelka, Van der Sar'ın uyandığını biliyordur artık ve bu sefer kafası karışan taraf odur. Topun üstüne gider, yapmayı düşündüğünün aksine kalecinin sağına şutunu çeker ve Van der Sar kendinden emin bir çeviklikle topu çeler.

Sonuç olarak tarih, 2008 Şampiyonlar Ligi şampiyonu olarak Manchester United'ı yazar.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...