Subscribe Twitter Twitter

7 Mart 2011

%98'lik Gol Pozisyonu


Uzun zamandır tartışılan, Dünya Kupası'ndaki Almanya-İngiltere maçıyla manşetlerden düşmeyen kale çizgisi teknolojisi tam bir yılan hikayesine döndü. FIFA önce konuyu görüşeceğini belirtti, birkaç hafta sonra "gündemimizde yok" dedi ve ardından tekrar çark ederek çalışmalara başladı. Bugünkü durum ise halen net değil.

FIFA'ya bağlı olan International Board, bu teknolojiyi uygulayabilecek şirketlerden 10 farklı sistem denemiş. Sonuç olarak iki tanesi %98 ve %94 oranında tutarlılık sağlamış ama FIFA'ya nedense yeterli gelmemiş bu rakamlar. İlle de %100 olmasını istiyorlarmış ki bana saçma gelen de bu. Nasıl bir teknoloji beklentisidir ki tam tamına sıfır hata istesin? Ufak tefek sapmalar illaki olur. Üniversitede en basitinden bir istatistik dersi alanlar bilir mesela. En düzenli ve tutarlı çalışan sistemin bile çok çok küçük de olsa hata payı var. Tabii malum teknoloji, ilk cümlede bahsettiğim maçta Lampard'ın sayılmayan golünü tespit edemeyecekse daha yol almak gerek. Ama %98'i tutturmuş işte adamlar, ki muhtemelen o %2'lik kısım tam çizginin üzerinde kalan 'istisnai" anlardan ibaret. İşi yokuşa sürmenin manasını anlayamıyorum.

Sonuç olarak çalışmalar 1 yıl daha devam edecek. 2012'den sonraya kalması zayıf ihtimal olarak görülüyor, ki bu da 2014'te Maracana'nın kale çizgilerinde bu teknolojiyi görme ihtimalimizi kuvvetlendiriyor. Görelim de zaten... 40 metre uzaklıktan topun nerede olduğunu kestirmek zorunda kalıyor hakemler. Ofsayt hadi neyse de   'gol' gibi kritik bir mevzu için teknolojinin nimetleri gerekiyor artık.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...