Subscribe Twitter Twitter

6 Şubat 2011

Liverpool ve Yeni 3'lü Defans


Bugünkü de dahil olmak üzere 2 maçtır 3'lü defansla sahaya çıkıyor Liverpool. Ne Bolton, ne de Chelsea çözemedi bu sistemi ve Liverpool gol dahi yemedi. Premier Lig'de 3'lü savunmaya hiç alışık değiliz ama Dalglish şimdilik hiç de fena gitmiyor bu taktikle. Stamford Bridge'de geride Agger - Skrtel - Carragher oynadı. Top Liverpool'dayken Agger olabildiğince hemen öndeki Lucas'a yaklaştı. Brezilyalı'nın önünde de Gerrard - Maxi - Meireles yer aldı. Bu üçlünün iyi yaptığı ve taktiksel anlamda önemli olan şey, ileri uçtaki Kuyt'un boşalttığı alanları yerinde koşularla verimli kullanmaktı. Meireles'in golü de böyle geldi zaten ve malum orta üçlüden Kuyt'a en yakın oynayan da oydu maç boyunca.

Taktiğin en önemli dişlileri bence kanat bek rolündeki Kelly ve Johnson'dı. Çünkü takım topa sahipken hücuma destek verip ileride çoğalmayı kolaylaştırdılar sürekli. Geride 3 stoper varken atağa katılmakta pek tereddüt etmediler. Ancak top rakipteyken de savunmaya müthiş yardımcı oldular. Bu şekilde Torres - Drogba - Anelka gibi ölümcül bir hücum hattına boş alan bırakmadılar. Bu üçlü de gerek karşılarında değişik bir taktik bulmaları, gerekse ilk kez beraber oynamaları nedeniyle etkili olamadı.

Kuyt'ın Chelsea karşısındaki taktiksel rolü, yeni transfer Carroll'a gayet yakışacak sanki. Çünkü pivot santrfor rolü için gereken fiziksel güce ve doğru koşu yapabilme yeteneklerine sahip. Şutlarını da es geçmemek gerek tabi. Hemen arkasında bugün Meireles'in oynadığı yerde Suarez'e şans verilse nasıl olur görmek gerek. Onun kurnazlığı ve aralara kaçması, Carroll'ın adam eksiltmesiyle birleşince tehlikeli bir hücum ikilisi oluşabilir. Ama Meireles'in savunmaya yaptığı katkıyı Suarez'den ne kadar görebiliriz? Orası soru işareti. Eğer Carroll ve Suarez bu taktikle pivot ve ikinci santrfor oynayacaksa, arkalarında dinamo gibi birer Lucas, Gerrard ve Meireles bulmaları gerek.

Özetle, Liverpool'da her şey yenileniyor. Teknik direktör, transferler, taktik derken art arda gol yemeden alınan 4 galibiyetle takım 6. sıraya yerleşti. Taraftar tüm bu yeniliklerle daha umutlu ve takımını yalnız yürütmemeye kararlı. Bu geri dönüşü özlemiştim açıkçası. Sıradaki iki maç, düşme potasındaki Wigan ve West Ham'a karşı. Bu süreçte iyice ivmelenebilecek bir yükselişle Dalglish, ilk maçında boyun eğdiği Manchester United karşısına çıkacak. Yenilenmiş ekibiyle... Şimdiden heyecan verici...

3 yorum:

fek dedi ki...

Ben bu sistemin şimdilik sadece rakip şaşırtmakta başarılı olduğunu düşünüyorum. Elbette ilerde önemli gelişmeler gösterebilir ancak bu sistem -Chelsea dahil - önemli winger'ları olan takımlara karşı test edilmedi.

Aklıma 2002 - 2003 sezonunun ikinci yarısı oynanan 2-0 biten GS - FB maçı geliyor. Terim maçtan önce sistemi 3-5-2 yapmış ve Fenerbahçe neye uğradığını şaşırmıştı...

Shareef dedi ki...

Ben şahsen geçici bir süre bu şekilde oynadığımızı düşünüyorum Carroll ve Suarez takıma girince bu sistemi 4-3-3 yapacaktır King Kenny.. Son 2 maçtır bunu denedi King Kenny ama bence sebepleri vardı. Stoke uzun ve kazmalardan oluşuyordu. (Carra o maçta da oynayabilirdi) bizde uzun bir defans hattı kurduk Kelly, soto, agger ve skrtel ile bunların hepsi yaklaşık 1,90 cm boyunda adamlar..

Yakup Sabri İNANKUR dedi ki...

Çok yerinde bir analiz olmuş. Yakın zamanda 3-5-2'nin yeniden moda olacağını tahmin ediyorum. Zira 4-3-3'e karşı en iyi panzehir bu gözüküyor. Ancak savunma üçlüsü 80lerdeki gibi "dan dun" anlayışla değil, daha çok hücuma katılan, gerektiğinde orta saha prese katılan ve direk pas atabilecek yetenekte olacak...

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...