Subscribe Twitter Twitter

26 Şubat 2010

Bu Adamlar Nereye Bakıyor?

Geçtiğimiz günlerde Galatasaray'ın 70 milyon $'lık kredi anlaşması yaptığı ve bunun kulübe çok faydalı olacağı yazıldı her tarafta. Yalnız anlaşmanın teknik detayları, kulübü hangi külfetlerden kurtaracağı, ona nasıl bir yarar getireceği çok ama çok az mecrada yer aldı.

Hikayeyi 2002 yılından başlatalım. O yılda Beşiktaş ve Galatasaray, Türkiye'de spor kulüplerinin halka arz edilmesinin öncüleri oldular. Ancak aralarında bir fark vardı. Beşiktaş modelinde gelirlerin yanında giderler de Beşiktaş Futbol A.Ş. içerisinde yer alıyordu. Dolayısıyla özellikle futbol takımının gidişatı ve yeni transferler, borsadaki hisseleri direk etkileyebiliyordu. Yani tamamen şeffaf bir halka arz söz konusuydu; ki bu Galatasaray'ın modelinde böyle değildi. GS Sportif A.Ş'nin içinde yalnızca gelirler vardı ve bu durum yatırımcılar için gayet ideal bir durumdu. Nasıl olmasın ki? Öyle bir şirkete yatırım yapıyorsunuz ki kâr - zarar tablosu tamamen gelirlerden oluşuyor; yani zarar etme ihtimali yok. Böylece bu tarz hisselere fazla talep oldu ve hisse değerlerinde beklenenden fazla artış gerçekleşti.

Sonuç mu? İngilizler tarafından çoklukla uygulanmış olan modeli esas alan Beşiktaş, nispeten az kazanmayı göze alarak İMKB'de uzun vadeli sabit gelir elde edebildi. Siyah Beyazlılar 2002'den bugüne hisse senetlerinden 18.8 milyon TL gelir elde ederken sadece 0.8 milyon TL temettü dağıttı; ki bu da %4'e denk geliyor. Galatasaray ise uyguladığı modelle yarından çok bugünü düşünerek yüksek gelir elde etme yolunu seçti. Sarı Kırmızılıların 2002'deki halka arzdan elde ettikleri kazanç 28.3 milyon TL iken, sadece 2006'ya kadarki dönemde dağıttığı temettü tam tamına 62 milyon TL. Yani gelirin 2 katından daha fazla.

Hisselerinin bir bölümünü halka arz eden diğer büyük kulüplerimiz Fenerbahçe ve Trabzonspor, bu konuda Galatasaray'ın izinden gitti. Bu sistemin artık yarar sağlamaktan ziyade zarar vermeye başladığı görülünce önce Trabzonspor geçtiğimiz yıl borsaya açılan şirket yapısını değiştirerek hem aktiflerini hem de pasiflerini Futbol A.Ş içerisinde topladı. Yani Beşiktaş modeline döndü. İşte uzun süredir benzer mantıkta çözüm yolları arayan Galatasaray, yüksek temettü ödemek zorunda kalan ve büyük zararlar yazan Sportif A.Ş adına piyasada dağılmış tüm hisseleri toplayabilmek adına çekti 70 milyon $'lık krediyi. Bu şekilde de Futbol A.Ş ile birleşerek gelirler ve giderler birlikte gösterilebilecek ve Beşiktaş modelindeki gibi şeffaf ve dengeli bir sistem kurulabilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...