Subscribe Twitter Twitter

12 Ocak 2011

Finansal Fair Play


Bilindiği gibi UEFA'nın Financial Fair Play uygulaması önümüzdeki sezondan itibaren geçerli oluyor. Kısacası kulüpler artık sezon sonunu zarar ederek kapatamayacak. Yani transfere de kazançları doğrultusunda harcama yapabilecekler. Tabii nispeten yumuşak bir geçiş olması için önümüzdeki iki sezon boyunca 45 milyon €'ya kadar zarar etme izni olacak ve bu meblağ zamanla sıfıra inecek. Ayrıca kulüplerin vadesi geçmiş borcu bulunmayacak. Sahiplerine bile... Ancak altyapıya ve oyuncu yetiştirmeye yönelik harcamalar limitsiz olarak yapılabilecek.

Platini'nin bu kararları alması boşa değil. Finansal açıdan kötü yönetilen bir sürü kulüp var. Artık malum yönetmeliklere uymadıkları sürece Avrupa kupalarına katılamayacaklar ne var ki. İşte UEFA'yı Financial Fair Play'e yönelten birkaç somut rakam:

%85: 733 Avrupa kulübü, 2009 yılında toplam 1,2 milyar € zarar etti. Bu rakam, önceki sezona göre %85 arttı.
%56: Malum 733 kulüp arasından zarar edenlerin oranı.
%4,8: 2009 yılında Avrupa kulüplerinin bir önceki sezona göre gelir artış oranı
%9,3: 2009 yılında Avrupa kulüplerinin bir önceki sezona göre gider artış oranı
%64: Avrupa kulüplerinin futbolcu maaşlarına yaptığı ortalama harcamanın gelirlerine oranı
%46: Premier Lig kulüplerinin toplam borcunun tüm Avrupa kulüplerinin borcuna oranı

Rakamlar az buz değil. Böyle bir uygulamaya yıllardır ihtiyaç vardı. Transfer rakamları bu kadar zıvanadan çıkınca da kaçınılmaz oldu. Artık gözler Manchester City ve Şeyh Mansur üzerinde olacak. Onlara uygulanacak olası bir yaptırım tüm Avrupa kulüplerini nizama getirmeye yeter zaten.

* Kaynak: the Guardian

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...