Subscribe Twitter Twitter

10 Ocak 2010

Prof. Mario Zagallo


Brezilya, bugüne kadar düzenlenen 18 Dünya Kupası'nın hepsine katılan tek ülke konumunda halen. Bunların tam yedi tanesinde resimdeki "Profesör" lakaplı Mario Zagallo'nun payı var. 1958 ve 62'de kupayı kaldıran kadronun önemli bir parçasıydı. 1970'te bu sefer şampiyon Brezilya'nın teknik direktörüydü. Aynı sıfatla ülkesini 74'te dördüncü, 98'de ikinci sıraya yerleştirdi. Ayrıca 1994 ve 2006 yıllarındaki kupada Parreira'nın yardımcılığını üstlendi. Tüm bunlardan önce, Maracana'daki 1950 Dünya Kupası finalinde stat görevlisi olarak bile rol aldı! Kısacası bir futbol adamının geçebileceği tüm yolları adım adım dolaştı.

Taktik anlamda Zagallo, elindeki kadroyu adeta bir satranç ustası gibi en iyi şekilde değerlendirme yeteneğiyle bilinir. 1970 Dünya Kupası'nda oyuncularının da görüşleri doğrultusunda yarattığı anlayış ile rüya gibi bir oyun izletti. Hücumcu beklere hiç olmadığı kadar önem vermiş ve bu sayede 5-3-2 ile 3-5-2 arasında rahatça esneyebilen bir taktik geliştirdi. Böylece gelecekte Cafu, Leonardo ve R. Carlos gibilerinin önünü açmış oldu.


Halen her Brezilyalı futbolcunun kulübeye bakıp gördüğünde ilham aldığı bir adam Zagallo. Geçmişle bugün arasında bir tecrübe köprüsü adeta. O kadar parlak bir kariyerin ardından 1994 ve 2006'da Parreira'nın yardımcı teknik direktörü olabilecek kadar mütevazi aynı zamanda. İşte bizim buralarda örnek alınması gereken nokta tam da bu. 2 aydan uzun süredir milli takıma teknik direktör arıyoruz. Tam bir sistemsizlik içinde... Kaç kişi düşünüyor ki gelen kişinin neyi ne şekilde değiştireceğini? Futbolumuzu yönetenlerden kaçı kalıcı bir ekol peşinde? Tamam, futbol tarihimiz Zagallo gibi bir tecrübeyi yaratacak kadar derin ve eski olmayabilir. Yine de teknik kadro içinde onunkine yakın bir tecrübeyi genç ve dinamik bir ekiple harmanlamaktır doğru olan. Aynı zamanda geleceğimizi kurtaracak olan... Mesela birinci adam olarak Rıdvan veya şu yazının son paragrafında belirttiğimiz bir isim gelse, yanına da derin tecrübeli bir teknik direktör eskisi otursa fena mı olurdu? Ama Türkiye'de ikinci adam olma tevazusunu zevkle gösterecek böyle biri çıkar mı ki?

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...