Subscribe Twitter Twitter

5 Mayıs 2011

Fransa'da 'Siyah' Gündem


Doğal olarak ilk anda direk yalanlansa da, Fransa’da siyahi ve Kuzey Afrika kökenli oyunculara uygulanması düşünülen %30’luk kota fikrinin gerçek olduğu ortaya çıktı. Olaya en sert tepki gösteren Blanc da özür dilemek zorunda kaldı hatta. Ama sadece bu kadar!.. Fransa futbolunda önemli konuma sahip bir yönetici olan Mohammed Belkacemi, 2010 Kasım’ında yapılan toplantıyı başlattığını ve kasede kaydettiğini kabul etti. Guardian’a göre kasette birçok üst düzey yönetici, malum ırka mensup futbolcu sayısının azaltılması gerektiği konusunda hemfikir. Hatta milli takım teknik direktörlüğünü yürüten Blanc da net biçimde kendince “bizim kültürümüz ve tarihimizi taşıyan, fiziki güçten ziyade oyun zekası taşıyan oyuncular artmalı” diyor.

Avrupa ve dünya futboluna olan ilgimin 1998 Dünya Kupası’yla alevlendiğini rahatça söyleyebilirim. Haliyle o zamanki ve EURO 2000’deki Fransa da en dikkat çekici ekipti. Özellikle Laurent Blanc’ı, her maç öncesi Barthez’in kel kafasını öperken tanıdım. Şimdi görüyorum ki Barthez’in ten rengi biraz daha koyu olsa veya Barthez’in doğum yeri Kuzey Afrika’da yer alsa o sahneleri göremeyecekmişiz. Halbuki o takımda Thuram, Zidane, Henry, Vieira, Deseally ve daha nice “beyaz Fransız” olmayan oyuncu da “diğerleri” kadar sevinmedi mi kazanılan kupalara? Veya açık ten rengine sahip olsalardı daha mı mutlu hissedeceklerdi? Neresinden bakarsanız bakın şu çağa hiçbir türlü sığmayan bir zihniyet. Yine de şahsen bu rezalet ortaya çıkmadan önce böyle bir şeyi kim yapar diye sorsalar en çok da Fransızlar’dan beklerdim.


Kota skandalını bir iki kişinin üstüne yıkıp içinden sıyrılmak da kolay görünmüyor bu arada. Ortada birçok üst düzey futbol yöneticisinin ve milli takım teknik direktörünün konuyla ilgili “siyah” düşüncelerini sergileyen belge mevcut nitekim. Les Blues formasını halihazırda sırtında taşıyan Nasri, Benzema, Sagna, Evra, Ribery ve daha nice “az Fransız” ne düşünecek şimdi? Daha kötüsü, EURO 2012 öncesi çıkıp da bu oyunculara nasıl “hadi bizim için oynayın” diyecekler acaba? Hangisi Blanc’a masum bir gözle bakabilecek?

Mesut Özil Almanya’yı tercih ettiğinde Türkiye’de alabildiğine gereksiz, saçma ve aşırı milliyetçi tartışmalar döndü. Unutmadık… Biz burada yine boş yere kendi kendimize gerildik, Mesut ise kariyer basamaklarını güzelce tırmanmaya devam etti. Yolu daha da açık olsun, bizim ve onu anlayabilen herkesin göğsünü kabartmaya devam etsin. Şimdi bakıyorum ki bizdeki durum sanki o kadar da seviyesiz değilmiş. En azından Fransa’daki skandalın yanında bizde dönen tartışmalar hiçbir şeymiş.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...