Subscribe Twitter Twitter

18 Kasım 2008

Nuri Bilge Ceylan






Hayranı olduğumu söyleyebilirim bu adamın. Koza, Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Uzak, İklimler, ve en son Üç Maymun tüm filmleri Nuri Bilge Ceylan'ın. Koza hariç hepsini izledim ve Kasaba hariç hepsini sevdim. Zira Kasaba ilk uzun metraj filmi ve dublaj kullanılmış, bu da filmlerindeki en sevdiğim yönlerden biri olan doğallığı bozmuş. Mayıs Sıkıntısı ile Uzak öncesinde adeta "geliyorum" demiş Nuri Bilge Ceylan. Uzak da başlı başına bir efsane zaten gözümde. İklimler'i nedense çok da sevemedim, ama o da tüm filmlerinde olduğu gibi duru anlatımı sayesinde izlemeye değer zaten. Üç Maymun ise en olgun filmi olmuş bana göre Nuri Bilge Ceylan'ın.

Filmlerinde uzun, kesintisiz ve yakın plan çekimler yapması çoğu kişiye sıkıcı ve abartı gelir Ceylan'ın. Bence bu, izleyiciyi durumun (veya olayın) daha da içlerine çekerek yaşanabilirliği artırıyor. Doğa manzarası çekimleri ise başka bir harika, hepsi ayrı birer fotoğraf karesi sanki. Ve gökyüzü... Afişlerden de görülüyor zaten, gökyüzünün dramatik ve melankolik hali direk film karakterlerinin ruh hallerini yansıtıyor.

İzleyen zaten bilir, gerçekten farklı bir yönetmen Nuri Bilge Ceylan... Cannes'da artık düzenli olarak almaya başladığı ödüller de bunu doğrular nitelikte. Gelin görün ki memlekette hangi filmi vizyona girse Maskeli Beşler tarzı dandik ve bayat yapımların yarısı kadar ilgi çekemiyor. Belki megalomanlık olacak, kimse de Ceylan'ı sevmek zorunda değil ama, "anlayana..." demeden de geçemiyor insan.

"Anlayanlar" için resmi sitesi http://www.nuribilgeceylan.com/

Bu arada Koza'yı da bir bulabilsem de izlesem artık!..

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...