Subscribe Twitter Twitter

21 Mayıs 2010

Madrid'de Epik Final

Bir futbol sezonunu daha geride bırakmaya sadece bir maç kaldı. O da Avrupa'nın yeni kralını belirleyecek olan Şampiyonlar Ligi finali. Hikayesi bol bir turnuva oldu aslında. Yine 2. turun ötesine geçemeyen bir Real Madrid, nihayet yarı finali görebilen O. Lyon, Mourinho'nun Nou Camp seferi, yorgun savaşçı Rooney ve inanılmaz bir Messi... Böyle bir turnuvaya da yine hikayesi bol bir final yakışırdı zaten. Nitekim Inter ve Bayern Munich arasındaki mücadele daha başlamadan birçok önemli unsuru içinde barındırıyor.

Tarih sayfalarında, Devler Ligi'ni iki ayrı takımda kazanmış sadece iki teknik direktörün adı yazar. İlki Feyenoord ve Hamburg ile mutlu sonra ulaşan efsanevi hoca Ernst Happel. İkincisi ise Dortmund ve Bayern'i şampiyonluğa taşıyan Ottmar Hitzfeld. Bugünkü finalde takımlarını yönetecek olan Mourinho ve Van Gaal, bu listenin üçüncüsü olmaya adaylar. Zira biri 2004'te Porto ile kupayı kaldırırken, onun hocası da 1995'te gencecik bir Ajax'ı şampiyon yapıyordu.

İkinci önemli nokta, her iki kulübün de bu sezon hem lig hem federasyon kupasını kazanmış olmaları. Gayet başarılı birer yıl geçiriyorlar ve bunu mükemmelleştirmek için önlerinde sadece bir maç kaldı. Diğer bir deyişle kulak Van Gaal ile boynuz Mourinho'nun mücadelesi, pastalardan birinin üstüne küçük bir çilek tanesi koyacak.

Bernabeu'daki final, hem Bayern hem de Inter'deki birer oyuncu için farklı anlam taşıyor. Önceki sezon Real Madrid adına ter döken Robben ve Sneijder, geçen yaz transfer oldukları yeni takımlarına son derece iyi adapte oldular. Hatta ikisinin de takımını kurtardığı birçok maç sayabiliriz. Şimdi iki Hollandalının da hedefi, bir numaralı kupaya değerlerinin anlaşılmadığı o eski mabetlerinde uzanmak olacak.

Son olarak 2010 finalini ülkeler bazında değerlendirmekte fayda var. İngiltere, İspanya ve İtalya Şampiyonlar Ligi'ne 4'er takım gönderiyor. Onlardan sonra gelen Almanya, Fransa ve Rusya'nın kontenjanı ise 3. İşte tam İtalya ile Almanya bu ayrımın tam sınırında yer alıyor. Hatta şuradan görebileceğiniz gibi şu anda Almanya, İtalya'nın önüne bile geçti. Sonuçta finali kazanan takımın ülkesi (veya 120 dakikalık beraberlik durumunda Bayern [Almanya]), 2011-12 sezonundan itibaren Devler Ligi'ne 4 takım gönderebilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...