Subscribe Twitter Twitter

5 Aralık 2008

Newcastle United


Meşin yuvarlağa aşina olduğumdan bu yana bir türlü ısınamadım şu takıma. Her yıl tonla transfer yapıp yığınla para harcamalarına rağmen bir türlü istikrarlı gidemiyorlar. Allardyce bile bir sezon sonunda illallah deyip arkasına bakmadan gitti. Taraftar desen var, hem de Ada'nın en fedakar taraftar kitlelerinden birine sahip Newcastle. Hatta yakın zamanda yapılan bir araştırmada, deplasman yollarında en çok para harcayan taraftar grubu Newcastle'ınki olmuş. Böyle bir avantajın yanında transfere harcanan o kadar paraya rağmen başarı gelmiyorsa, gelen teknik direktörler kısa sürede kaçış yolu aramaya başlıyorsa, hatta takımdaki neredeyse tüm oyuncular ayrılmak istiyorsa geriye tek cevap kalıyor: kulüp doğru yönetilmiyor. Zaten taraftarlar da bu yönde huzursuzluklarını dile getirince Newcastle Utd'ın sahibi Mike Ashley, kulübü satışa çıkardığını açıkladı. Ancak halen bir talibi yok.

Bu arada harcanan paralardan ve değişen teknik direktörlerden bahsettik, durumu biraz da rakamlara dökelim. Son 5 yılda (bu sezon da dahil) sadece transfere harcanan para toplam 190 milyon €. Aynı süre zarfında sadece transferden elde edilen gelir ise toplam 120 milyon € kadar. Finansal yapısı sağlam olan bir kulübün rahatlıkla çevirebileceği bir gelir-gider tablosu aslında, ancak yapılan transferlerden ne kadar verim alındığı sorgulanınca iş değişiyor. Son 5 yılda bonservis bedeline 10 Milyon €'dan fazla ödenerek alınmış futbolcular Jean Alain Boumsong, Michael Owen, Albert Luque, Damien Duff, Obafemi Martins ve Fabricio Coloccini. Aynı sürede parlatıp 10 milyon €'dan fazla fiyatta sattıkları oyuncular ise Jonathan Woodgate, Jermaine Jenas, Kieron Dyer ve James Milner. Ayrılanlar gayet oynuyor, ama gelenler Martins dışında pek iş yapamıyor takımda. Coloccini kaliteli bir oyuncu ama takım savunması zayıf olunca geride tek başına ne yapsın?

Yine son 5 yıldaki teknik direktörlere bakacak olursak Greame Souness, Glenn Roeder, Sam Allardyce ve Kevin Keegan gelip geçmiş. Takımı şu anda geçici olarak Joe Kinnear yönetiyor. Bu seriden önceki 5 yıllık Bobby Robson dönemini düşünürsek bozulma gerçekten müthiş!

Tüm bunlar sonucuda ligdeki durum ne peki? 2005'ten bu yana takım Premiership'te sırasıyla 14, 7, 13 ve 12.likte kalmış. Bu sezon ise 15. hafta itibariyle 17. sıradalar ve daha uzun süre buralarda dolanacaklar gibi. Avrupa kupaları mı? 2000'li yıllarda kıytırık bir Intertoto şampiyonluğu dışında hiçbir şey yok.

Kısacası Newcastle için işler hiç de iyi gitmiyor. Adamların formalarında reklamı bulunan Northern Rock'a bile Şubat'ta devlet tarafından el kondu daha ne olsun! Artık bu kulübü kim alacak bilmem. Ya Araplar ya da Ruslar kapar illaki, yalnız öyle fedakar ve cefakar taraftara Allah sabır versin ne diyeyim...

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...