Subscribe Twitter Twitter

10 Kasım 2011

Atatürk, 10 Kasım ve Gelincikler

Geçtiğimiz haftasonu herhangi bir Premier Lig maçını izleyen varsa anma törenlerini de görmüştür. Sebebi kısaca şöyle ki; İngiltere için 1. Dünya Savaşı, 11 Kasım 1918'deki ateşkes anlaşması ile resmen sona erdi. Dolayısıyla bu savaşta ölen askerler anısına her sezon bu tarihlerde takımların formalarında birer gelincik sembolü görürsünüz. İngiltere Futbol Federasyonu, Cumartesi günü İspanya ile yapacakları hazırlık maçında da milli formaya gelincik logosu iliştirmek için FIFA'ya başvurdu. Ancak olumsuz cevap alınca yine klasik İngiliz lobiciliğine şahit olduk günlerce.

Adamların bu yönü bir yandan oldukça itici dursa da öte yandan da örnek alınası türden... Federasyonun girişimi sonuçsuz kalınca Prens William ve Başbakan David Cameron da FIFA'ya yüklendi zaman kaybetmeden. Kaç gündür Guardian, Telegraph, BBC gibi kurumların internet sitelerinde ağırlıklı olarak haberler ve fikir yazıları yer aldı. Kısacası İngiltere yine topuyla tüfeğiyle yüklendi ve FIFA'ya bir orta yol buldurttu. Sonuç olarak Cumartesi günkü maça formada değil, siyah kol bandı üzerinde gelincik sembolleriyle çıkacaklar.

Çıksınlar da... Yüz binlerce insanın ölümü, sebep ne olursa olsun anılası türden. Bugün de 10 Kasım geride kaldı. Türkiye için bugünün anlamını belirtmeye gerek yok. Peki biz ne yaptık? Saat 9'u 5 geçe hayat durdu ve herkes siren sesleriyle hazır ola geçti. Facebook'taki bir ton arkadaşımın profil fotoğrafı Atatürk'ün portresi olarak değişti. Gazeteler ve TV kanalları hemen O'nun sözde hiç görülmemiş fotoğraflarıyla ve görüntüleriyle bezendi. Şiirler, ağıtlar vs... Kısacası yine kendimiz yazdık, kendimiz çizdik, kendimiz üzüldük... Yarın da hayata devam edeceğiz kaldığı yerden. 

Peki, yarınki milli maç için biz de İngiltere'nin benzeri bir girişimde bulunamaz mıydık? Bu kadar sade ve artık klişeleşmiş anmalardan sıkılmadık mı? Fena mı olurdu biz de bu önemli maça forma kolunda Atarürk siluetiyle çıksak? Veya ne bileyim, milliyetçi propagandaya kaçmayacak biçimde başka yaratıcı bir aktivite bulsak? Bütün Avrupa'nın gözü bu haftasonu malum 4 play-off maçı üzerinde. Türkiye'de ülkesini seven herkesin ilk sıraya koyduğu Atatürk'ün değerini kendi kendimize tekrar aynı şekilde anlatmak yeterli görüldü demek ki. İngilizler'in en genel anlamda çıkar uğruna ölen 900 bin askeri, vatanını kurtarmak uğruna ömrünü feda eden tek bir kişiden daha ön plana çıkmamalı. En azından biz Atatürk gibi bir yüzyılın dehasını bu denli kapalı tutmaktan öteye geçmeliyiz derim zira O'nun örnek alınacak yönleri sadece bize hitap etmiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...