Subscribe Twitter Twitter

4 Haziran 2011

FIFA Nereye Gidiyor?


Libya'da nasıl ki Kaddafi yıllardır ülkenin başındaysa, FIFA'nın bir türlü yıkılamayan kalesi de Sepp Blatter resmen. Kendisi ve kurumu hakkında kaç yıldır ortaya atılmadık pis kokulu iddia kalmadı ama en sonuncusu gerçekten yenilir yutulur değil. Birçok kişi de bunun ilk olduğunu düşünmüyor keza. Kendinden önceki başkan Joao Havelange, 24 yıllık görev süresi boyunca futbolu Eski Kıta merkezli olmaktan çıkarmış, diğer ülkelere de daha fazla katılımın yolunu açmıştı. Tabii bu şekilde sponsorların da yoğun ilgisini yavaş yavaş çekmeye başlamıştı.

Görev süresi boyunca onun yanında yer alan ve 1998'de yerine geçen Blatter ise olgunlaşmaya başlayan bu stratejinin üstüne konmuş gibi oldu. Havuzda biriken muazzam para sonucu FIFA çok daha fazla kazanan bir kurumdu artık. Bu şekilde, yılda ortalama 150 milyon $'ı bulan "Geliştirme" bütçesi sayesinde özellikle küçük ülkeleri himayesine aldı Blatter. Zira gelişmekte olan ülkelerin bu fona ihtiyacı büyük ve hal böyleyken bu federasyonların oyu direk Blatter'e gidiyor. Bu arada fonun tam olarak nerelere harcandığı FIFA tarafından şeffaf biçimde açıklanmıyor. Blatter'in bu yılki seçim sürecinde "Ben seçilmezsem futbol kaybeder" sözünün alt metnini de bu kalemde arayabiliriz bir anlamda. Nitekim İsviçreli'nin karşısına çıkan Bin Hammam da rüşvet iddiaları arasında yarıştan çekilmek zorunda kalınca meydan yine Blatter'e kalmış oldu.

Kısacası Blatter 4 yıl daha görevinin başında. Platini de sessiz sakin bir şekilde onun destekçileri arasında yer alıyor. Bu seçimde yarışa katılmak yerine birçok fırsatta Blatter'e olan desteğini satır aralarında belirtti. 2015 yılındaki seçimde İsviçreli kesin olarak aday olmayacak. İşte o seçime girmesi çok muhtemel olan Platini için Blatter'in desteğini şimdiden almak çok önemli.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...