Subscribe Twitter Twitter

27 Nisan 2011

Neuer ve Uzun Topları



İyi bir kaleciyi neye göre değerlendirirsiniz? Refleks, soğukkanlılık, çeviklik, bire birde alan daraltma vs... Daha uzar gider bu. Ama yukarıdaki görüntülerde Neuer'in mükemmel yaptığı şey, bugün bir kaleciyi diğerlerinden ayıran en önemli faktör bana göre: topu oyuna sokabilme. Çünkü birçok kaleci refleks sahibi veya çevik olabilir. Hatta tecrübe kazandıkça bire bir pozisyonlarda başarı yüzdesini artırabilir. Ama bir zamanlar Beşiktaş'ta Cordoba'nın da kusursuz (hatta bazen çılgınca) şekilde itfa ettiği topu oyuna sokma kabiliyeti, herkesin kolayca yapabileceği bir iş değil. Ayrı bir yetenek gerekli bunun için.

Yukarıdaki iki pozisyonda da bir anda Schalke'nin United'ı gafil avlama fırsatı doğuveriyor. Öyle ki, karşıda takım savunmasını bu kadar iyi beceremeyen bir rakip olduğunda bu paslar direk gol şansı yaratabilir. Topu oyuna sokabilen savunmacıların olması ayrı bir hassasiyet ama o durumda oyunu geriden dengeli bir biçimde başlatma imkanı doğuyor. Neuer gibileri sayesinde ise rakip daha atağının bittiğini idrak edemeden topu tek pasla kendi yarı sahasında bulup şaşırabiliyor.

Vakt-i zamanında Cruyff, hayli ileride kurduğı defansının arkasında kalecisini de ceza yayı civarına çekip ona bir nevi libero görevi veriyordu. Hatta kalecisi ona "ya orta sahadan biri ani bir şutla topu direk kaleye gönderirse ne yapacağım?" diye sorduğunda "gidip elini sıkar, tebrik edersin" diye cevap verecek kadar inançlıydı! Neuer'in becerisiyle direk alakası yok aslında. Biri rakibi yarı alanına daha da hapsediyor, diğeri ise ani bir pasla rakibi şaşırtıyor. Nesil ve anlayış farkı diyelim...

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...