Subscribe Twitter Twitter

6 Şubat 2011

Roma - Liverpool - Messi


AS Roma'nın finansal açıdan uzun süredir zorda olduğu bilindik bir durum. Özetlemek gerekirse; kulübün %33'lük kısmı borsada halka arz edilmiş halde. Kalan %67'lik dilimi ise Newco Roma adlı şirket temsil ediyor. Bu şirketin %51'i Sensi Ailesi'ne ait, ki malumunuz en büyük hisse sahibi onlar. %49'luk kısım ise İtalya'nın en büyük bankası olan Unicredit'in elinde çünkü Roma'nın bu bankaya olan borçları iyice birikince, banka geçen sene borcu silip karşılığında Newco Roma'nın %49'unu aldı.

Kısaca Roma'nın halihazırdaki hissedar durumu kabaca bu halde. Bu aralar gündemde olan konu ise daha ilginç. Amerikalı bir grup yatırımcı, Roma'yı satın almak için Unicredit ve Sensi Ailesi ile görüşmelere başladı. 2 haftaiçinde sonuca varmayı hedefleyen bu grubun başında Thomas DiBenedetto adlı bir arkadaş var. En altı çizilmesi gereken özelliği ise, DiBenedetto'nun aynı zamanda beyzbol kulübü Boston Red Sox'a  ve New England Sport Ventures (NESV) şirketine de ortak olması. NESV'nin sahibi ise tanıdık geliyor olmalı. Evet... Boston Red Sox ve Liverpool'u bünyesinde bulunduran bu spor yatırım şirketinin sahibi John Henry'den başkası değil.


Peki DiBenedetto'nun önderliğindeki ekip Roma'yı satın alırsa ne olacak? Liverpool ve Roma'nın 'sahipleri', aynı masada oturan bir grup ortaktan ikisi olacak. Yani iki kulüp arasında gerek futbolcu transferi, gerekse nakit akışı konusunda tam bir "al gülüm ver gülüm" durumu olması işten bile değil. Bu tarz vakalara UEFA ve FIFA oldukça şüpheli yaklaşıyor, ki nasıl yaklaşmasınlar?

Futbolun endüstriyelleşmesi gitgide daha da derinlik kazanıyor. Hatta sanki biraz tadı kaçmaya başlıyor. Hal böyleyken yukarıdaki gibi durumlar o kadar da şaşırtmıyor adamı. Neyse, biz yine de gözümüzü Dolar'ın yeşilinden ziyade sahanın yeşiline verelim. İşin özünden kopmamak lazım. Messi de ne güzel hat-trick yaptı işte tadını çıkaralım.

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...